Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

medicijn

betekenis & definitie

Stof met een genezende werking die door wetenschappers is bewezen.

Op de hele wereld denken mensen heel verschillend over wat een medicijn is: een chemisch poeder of drankje uit de apotheek, thee van zelfgeplukte kruiden uit het bos, een laagje modder op de wond, water uit een heilige bron op je hoofd. Een medicijn kan van alles zijn. Dat hangt af van het land waarin je woont en van de geneeskunde en de cultuur daar. In ons buurland Duitsland werken dokters veel meer met geneeskrachtige planten en homeopathie dan in Nederland. In China werken dokters met speciale kruiden en acupunctuur. Dokters kibbelen soms over wat ze een medicijn vinden en wat niet. Wat ze per land of cultuur onzinmiddeltjes vinden, noemen ze ‘kwakzalverij’.

In de gewone, ‘reguliere’ geneeskunde in Nederland geldt dat een geneesmiddel een stof is waarvan de werking en door betrouwbare medicijnfabrieken en universiteiten is onderzocht en goed is bevonden. Voordat een middel in de apotheek, in het ziekenhuis of bij de drogist en supermarkt mag worden gebruikt of verkocht, onderzoeken mensen jarenlang óf en hoe het geneesmiddel werkt. Ze werken bijvoorbeeld samen met honderd mensen die de ziekte hebben waartegen het nieuwe medicijn hopelijk gaat werken. Vijftig van die mensen krijgen dan het nieuwe medicijn, de andere vijftig krijgen een oud medicijn, het liefst een dat er hetzelfde uitziet. De onderzoekers kijken dan wie van de mensen sneller opknapt: de groep met het nieuwe medicijn of de groep die het oude medicijn kreeg. Die mensen weten wel dat ze aan zo’n vergelijkingstest meedoen, maar ze weten niet of ze het nieuwe of het oude medicijn hebben gekregen. Dan kunnen ze ook niet gaan toneelspelen om de onderzoeksuitslag te beïnvloeden. Dat maakt de vergelijking zo eerlijk mogelijk.

Tot slot: wanneer een verkoper op de markt of in een televisiereclame roept dat zijn product een medicijn is dat tegen helpt tegen ‘ál uw kwalen’, noem je zo’n allesgenezend, onmogelijk bestaand medicijn een ‘panacee’. Die verkoper zou wel eens een kwakzalver kunnen zijn…

Ook geneesmiddel, medicament, farmacon, artsenij. Kijk ook bij injectie, pil.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!