Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

malaria

betekenis & definitie

Gevaarlijke tropische infectieziekte door een parasiet in je bloed die je krijgt door de steek van een besmette malariamug (uitspraak: maa-LAA-rie-jaa).

Miljoenen mensen in de tropen sterven elk jaar aan malaria. Malaria krijg je als je wordt gestoken door het vrouwtje van de malariamug, dus niet van een willekeurige muggensoort. Die mug moet wel zelf al met bepaalde parasieten (Falciparum) besmet zijn. Pas van die parasieten uit de mug word je uiteindelijk ziek. Wanneer de mug je steekt, komen de parasieten uit de muggenmaag in jouw bloed. Daarna dringen ze je rode bloedcellen binnen. Je krijgt koorts en voelt je erg slap.

Malariamuggen komen in Nederland niet voor. Héél soms komt er eentje per ongeluk met een vrachtvliegtuig uit de tropen mee. Dan maar hopen dat… Vroeger dachten dokters dat deze ziekte kwam door stinkende lucht boven moerassen. Daarom noemden ze de ziekte ‘malaria’, van het Italiaanse ‘mala’ (= slecht) en ‘aria’ (= lucht). Verouderde woorden in het Nederlands zijn ‘moeraskoorts’ en ‘paludisme’ (Latijn ‘palustris’ = moeras; Fransen zeggen nog steeds ‘le paludisme’).

< >