Arnoud van den Eerenbeemt

Medisch terminoloog | ZORGTAAL

Gepubliceerd op 23-02-2017

kwakzalverij

betekenis & definitie

1) Behandelen van een zieke zonder de regels van de officiële geneeskunde te volgen; 2) een ziek persoon met opzet bedriegen en zo geld afhandig maken.

1) Dokters en ook patiënten die alleen vertrouwen hebben in de gewone, officiële geneeskunde (bij de huisarts en in het ziekenhuis), gebruiken het woord ‘kwakzalver’ voor alle personen die zieke mensen behandelen zonder onderzoek, kennis, regels en medicijnen uit die gewone, officiële geneeskunde. Ze vinden alle andere manieren om naar een zieke en naar een ziekte te kijken flauwekul. Ze vinden dat alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur en homeopathie, mensen voor de gek houden.

2) Mensen die wel vertrouwen in alternatieve geneeswijzen hebben, kunnen iemand die zegt te genezen een ‘kwakzalver’ noemen als ze vinden dat die persoon liegt, bedriegt en andere middeltjes en behandelingen geeft dan hij belooft. Die namaakgenezer is dan iemand die met opzet zieke mensen bedriegt, helemaal niet beter wil maken en alleen maar geld afhandig wil maken.

Kijk ook bij alternatieve geneeswijzen.