Arnoud van den Eerenbeemt

Medisch terminoloog | ZORGTAAL

Gepubliceerd op 23-02-2017

koortslip

betekenis & definitie

Een virusinfectie met pijnlijke blaasjes en wondjes op de lip.

Koortsuitslag krijg je door een van de herpesvirussen. Het virus waardoor iemand herpes genitalis krijgt, rond de geslachtsorganen, kan hetzelfde zijn, maar is meestal een ander virus, dat erop lijkt.
Veel mensen hebben wel eens een koortslip. Vrijwel iedereen heeft er ooit last van gehad. Vaak weten mensen dit niet meer omdat ze op kinderleeftijd besmet zijn. Die mensen hebben niet veel last. Toch kan een koortslip vervelend zijn: het kan pijn doen en er zijn mensen die er om de haverklap last van hebben. Een koortslip is besmettelijk, vooral op het moment dat er blaasjes zijn.
Het herpesvirus in een moeder kan een baby besmetten en dan vlak na de geboorte een ernstige ziekte geven. De verloskundige en de gynaecoloog (vrouwenarts) zorgen ervoor dat dit niet kan gebeuren.

Een koortslip heeft niet veel met koorts te maken. In geval krijg je er geen koorts van. Wel is het zo dat besmette mensen met minder weerstand eerder last van een koortslip krijgen. Dat kan het geval als iemand al ziek met koorts op bed ligt.

Ook koortsuitslag, herpes labialis.