Jannes van Everdingen

Auteur van het Dokterswoordenboek

Gepubliceerd op 23-02-2017

2017-02-23

kindermishandeling

betekenis & definitie

Een kind lichamelijk en/of geestelijk (psychisch) beschadigen door belangrijke dingen in de opvoeding niet of heel slordig (verwaarlozing) te doen.

Dit woord is voor mensen heel verschillend: wat de ene persoon ‘een onschuldige tik uitdelen’ noemt, vindt de andere persoon regelrecht kindermishandeling. In de ene cultuur wordt er anders over gedacht dan in de andere. In sommige landen is het normaal dat ouders of verzorgers kinderen aan hun lot overlaten en dat die ’s avonds laat nog op straat rondzwerven. In Nederland zouden ouders of verzorgers kinderen algauw een opmerking over verwaarlozing krijgen of zelfs voor kindermishandeling kunnen worden gestraft. Wie een kind zeven dagen per week op de eigen kamer zes uur lang laat gamen of internetten en daar braaf steeds pizza met een liter frisdrank klaarzet, zorgt ervoor dat dit kind ongezond opgroeit, dik wordt, niet gaat sporten en buitenshuis geen vrienden maakt. Ouders of verzorgers hebben niet altijd in de gaten dat ook dit een beetje ‘mishandeling’ kan zijn.

Seks tussen een volwassene en een kind wordt ‘pedofilie’ of ‘pedoseksualiteit’ genoemd en mag niet van de wet. De meeste mensen vinden dit kindermishandeling en noemen het ‘kindermisbruik’ of ‘seksueel misbruik’.

Kijk ook bij seksueel misbruik, pedofilie, beroepsgeheim.