jojo-effect betekenis & definitie

Dat je veel lichaamsgewicht verliest, dan met lijnen stopt en snel zwaarder wordt, maar weer gaat lijnen en afvalt enzovoort.

Een jojo is een speelgoedschijf die je door handigheid snel aan een touwtje van een halve meter kunt oprollen en afrollen, steeds naar boven, naar beneden, naar boven enzovoort. Afvallen, weer dik worden, weer afvallen, weer dik worden: dat zie je vooral bij mensen die een te streng dieet volgen. Ze raken in korte tijd veel kilo’s kwijt, maar wanneer ze hun doel hebben bereikt, gaan ze weer veel en ongezond eten. Dan komen de pondjes er meteen weer bij – want ‘elk pondje gaat door het mondje’.

De kunst is niet meer te eten dan je lichaam nodig heeft. Dat is gemakkelijk gezegd. Het is moeilijk om niet elk jaar een beetje dikker te worden voor mensen die wat lui zijn aangelegd en liever in de auto dan met de fiets naar hun werk gaan en liever de lift dan de trap nemen. Als ze dan te streng lijnen, zien ze hun gewicht op en neer gaan en zeggen ze: ‘Zie je wel, minder eten helpt toch niet.’ Een diëtist (voedingskundige) heeft verstand van lijnen en afvallen en kan dikke mensen goed met lijnen helpen.

Kijk ook bij lijnen, overgewicht.