Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

idioot

betekenis & definitie

Met een heel ernstige verstandelijke beperking.

De woorden ‘idioot’, ‘imbeciel’ en ‘debiel’ zijn verouderde termen, die de dokter dus niet meer gebruikt. Oorspronkelijk waren idioten mensen die geboren werden met de allerlaagste intelligentie. Daarna, met meer intelligentie, kwam imbecielen en tot slot debielen. Dokters, en zeker ‘artsen voor verstandelijk gehandicapten’ (AVG’s), spreken tegenwoordig van ‘verstandelijk beperkt’ en van ‘licht, matig, ernstig of diep zwakzinnig’.

Buiten de geneeskunde, in gewonemensentaal, komen deze oude woorden nog volop voor. Ze worden door elkaar gebruikt om mensen te beledigen die iets onhandigs zeggen, niet snel genoeg antwoorden – of die gewoon niet aardig worden gevonden.

Dat is dan kwetsend voor mensen met een beperking. Als bijvoeglijk naamwoord heeft ‘idioot’ de zwakkere betekenis ‘raar’, zoals in de zin: ‘Wat een idioot verhaal!’ Het woord ‘idioot’ komt ook voor in woorden als ‘vakidioot’. Vakidioten zijn mensen met een overdreven belangstelling voor alleen maar hun eigen beroep – bijvoorbeeld dokters die de hele dag in het ziekenhuis werken en daarna in hun vrije tijd thuis alleen maar medische boeken bestuderen.

Kijk ook bij zwakzinnig, zwakbegaafd.