huidsmeersel betekenis & definitie

Iets uit een potje of tube voor op je huid, soms met een medicijn of ander medisch middel erin.

Huidsmeersels kunnen dik, dun, kleverig, doorzichtig enzovoort zijn. Een zalf bestaat vooral uit vet. Een crème is een mengsel van vet en vloeistof. Een gel is puddingachtig spul van vloeistof met een vaste stof. Een pasta bestaat uit vet en poeder.
In een huidsmeersel van de apotheek zit vaak een medicijn tegen een huidziekte, of een stof tegen jeuk door een insectenbeet of -steek (antihistaminicum), of gewoon vet om de huid niet te laten uitdrogen. In huidsmeersels van de drogist zitten eenvoudigere medicijnen of alleen cosmetische middeltjes. Een zonnebrandmiddel, dat schadelijke straling van de zon tegenhoudt, is vaak een crème.

Cosmetische huidproducten (dagcrème, nachtcrème enz.) beloven van alles om de huid mooi en jong te houden. Fabrikanten verzinnen namen van chemische ‘tovermiddelen’ die niet bestaan en wetenschappelijk klinkende namen ervoor. Beeldschone dames op dure verpakkingen, bij wie de computer natuurlijk elk pukkeltje op de foto heeft weggehaald, beloven veel dingen die helemaal niet kunnen, zoals ‘deze crème brengt vocht in uw droge, vermoeide huid en maakt u zo in een maand jaren jonger in uiterlijk’. Een crème kan wel ervoor zorgen dat lichaamsvocht minder gemakkelijker door de huid kan verdampen. Maar een beetje vaseline voorkomt dat ook en dat spul kost twee euro voor een grote pot.