huidkanker betekenis & definitie

Vorm van kanker die ontstaat wanneer cellen in de huid kwaadaardig worden.

Er zijn verschillende vormen van huidkanker, waarvoor de dokter uiteenlopende namen gebruikt. De meest voorkomende vorm is het basaalcelcarcinoom. Dat is gelukkig ook de minst gevaarlijke vorm. Hierbij zaaien de kwaadaardige cellen zelden of nooit uit naar andere delen van het lichaam. Deze kanker moet echter wel goed worden behandeld, want zo’n basaalcelcarcinoom kan de huid, het bindweefsel, het kraakbeen en het botweefsel eromheen vernietigen.

Een plaveiselcarcinoom komt veel minder vaak voor en is wel wat kwaadaardiger. Een melanoom, een kwaadaardige moedervlek, komt het minste voor, maar is de ergste vorm. Als je die vlek te lang laat zitten, kan de kanker erin zich uitzaaien. Aan die uitzaaiingen ga je dan dood. Laat een moedervlek die groter wordt, jeukt of er raar uitziet daarom altijd aan de huisarts zien.

Het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcarcinoom komen vooral voor bij oude mensen, vooral op huidplekken die veel zonlicht in het leven hebben gehad: het gezicht, de rug van je handen. Het melanoom komt bij volwassenen op alle leeftijden voor, vrijwel overal op het lichaam.

Kijk ook bij melanoom, pigmentvlekken, zonbescherming.