hoornvliesontsteking betekenis & definitie

Ontsteking van het hoornvlies.

Deze pijnlijke ontsteking kan komen door een besmetting van het oog met virussen of bacteriën. Maar soms komt er geen ziekteverwekker aan te pas: op wintersport, op de zonnebank of in de garagewerkplaats. Tijdens een wintersportvakantie schijnt de zon soms dag in dag hoog in de bergen op het dikke sneeuwdek. Door de hoogte is daar minder van de schadelijke ultraviolette straling uit het zonlicht gefilterd dan op zeeniveau.

Mensen hoog in de Himalaya hebben vaak staar (cataract) en dokters vermoeden dat dit ook hierdoor komt. Bovendien wordt op de skipiste de ultraviolette straling weerkaatst op de sneeuw en zo krijg je vanaf de grond een extra portie in je ogen. Je ogen gaan dan branden en verdragen geen licht. Meestal verdwijnt die pijn na een poosje vanzelf. Je voorkomt deze ‘sneeuwblindheid’ door een zonnebril of skibril met een uv-filter te dragen.

Hoornvlies kan ook ontstoken raken wanneer je een zonnebank zonder beschermend brilletje gebruikt. Iemand die een lasapparaat gebruikt zonder de speciale, donkere lasbril te dragen, bezorgt zichzelf zeker een hoornvliesontsteking (‘lasogen’).

Ook keratitis (uitspraak: kee-raa-TIE-tis).