hondsdolheid betekenis & definitie

Infectie van het zenuwstelsel met dodelijke afloop, meestal overgebracht via speeksel door de beet van een dier dat besmet is met het hondsdolheidvirus.

Hondsdolheid komt vooral voor in Afrika en grote delen van Azië. De ziekte komt weinig voor in Europa. In de Verenigde Staten wordt de ziekte overgebracht door vleermuizen, maar in andere landen in de wereld meestal door een hond die door een wild dier is gebeten en zo besmet is geraakt. Sommige besmette honden kwijlen dan en ze worden vals. Het virus in de wond gaat langs de zenuwen naar de hersenen en kan een dodelijke ontsteking geven. Inenting tegen het virus en snelle behandeling door de dokter geven volledige bescherming. Zonder behandeling sterven de meeste mensen die door een dier met hondsdolheid gebeten zijn.

Mensen met hondsdolheid krijgen erge pijn bij het slikken en daarom een hekel aan water drinken. Dit verklaart de bijnamen ‘watervrees’ en ‘hydrofobie’, wat hetzelfde betekent. In een land als India gaan nog elk jaar tienduizenden mensen eraan dood. Als je ‘Lisa’ heet en je zou je daar aan een dokter voorstellen, zou die persoon je misschien even raar aankijken, vanwege het derde synoniem hieronder, dat je hetzelfde uitspreekt.

Ook rabiës (uitspraak: RAA-bie-jès), hydrofobie, lyssa.