hallux valgus betekenis & definitie

Een grote teen die scheef naar de andere tenen toe is gegroeid en daardoor pijn kan gaan doen (uitspraak: HAL-luks VAL-gus).

Veel oudere mensen krijgen zo’n teen doordat hun voetzool wat is doorgezakt (platvoeten). Daardoor staan de botten van hun voet niet meer in de goede stand. De binnenzijkant van de voet krijgt dan een dikke botknobbel aan het begin van de grote teen. In een gewone schoen is daarvoor geen plaats. Zo’n schoen drukt dan de hele dag op die knobbel. De knobbel kan gaan ontsteken en pijn gaan doen. De chirurg kan in het ziekenhuis de voet opensnijden en het teveel aan bot eraf hakken. Maar vaak is een oplossing ook wel extra brede kwaliteitsschoenen te kopen met daarin een steunzool die de voetzool naar boven duwt. Dan trekt de grote teen een beetje terug naar de oude stand en valt er met de pijnklachten te leven.

Veel mensen geven graag geld aan dure kleren uit, maar lopen op sneakers en andere sportieve schoenen die voor voeten helemaal niet prettig zijn. Voeten moeten wel je hele leven lang jouw hele lichaamsgewicht dragen, of ze willen of niet. Dus houd een beetje rekening met ze: geef ze eens een lekkere voetmassage, smeer ze met een crème in en… loop op schoenen die steun aan je voeten geven.