Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

geneeskunde

betekenis & definitie

De wetenschap over gezonde en zieke mensen, over hoe ziektes ontstaan, hoe ziektes in elkaar steken en eruitzien, hoe dokters (en de mensen zelf) ziektes kunnen voorkomen en hoe dokters (en de mensen zelf) ziektes genezen.

Dokters moeten niet alleen veel vakkennis en handigheid hebben, maar ook wijsheid, mensenkennis, geduld en inlevingsvermogen. Ze hebben te maken met mensen die zich ziek voelen en die zich daardoor zeker niet gelukkiger voelen. Als je dan als een robot met die persoon gaat praten, wordt die zeker niet sneller beter. Daarom moet een dokter ook de kunst, de vaardigheid, verstaan om mensen op een menselijke manier beter te maken. Sommige mensen spreken dan ook van ‘geneeskunst’ in plaats van
‘geneeskunde’.

De studie geneeskunde (‘medicijnenstudie’) is zo moeilijk omdat een dokter na afloop moet weten waardoor honderden verschillende klachten en ziektes kunnen komen. Die kunnen komen door een paar heel waarschijnlijke dingen, maar óók door veel verschillende minder waarschijnlijke dingen. Als dokter moet je dus gerichte vragen aan de patiënt stellen en onderzoek doen. Zo ontdek je welke combinatie van klachten bij de patiënt en ziekteoorzaken het waarschijnlijkst is. Aan de hand van die combinatie stel je als dokter de diagnose.

Kijk ook bij medisch.