Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

geelzucht

betekenis & definitie

Gele verkleuring van de huid en het oogwit door een ziekte of een stoornis, meestal van de lever, de galblaas of de alvleesklier.

De gele kleur komt door te veel bilirubine in het bloed. Bilirubine komt van rode bloedcellen die door de milt worden afgebroken. De stof wordt dan door de lever verwerkt en in de gal afgescheiden naar de darmen.

Geelzucht kan door drie dingen komen: er worden te veel rode bloedcellen afgebroken,
de lever is ziek (bijvoorbeeld hepatitis, cirrose) of galafvoergangen in of na de lever zijn verstopt zijn. Die verstopping komt meestal door een galsteen, soms door een gezwel.

De kleur van plas en poep is verschillend bij deze drie vormen van geelzucht. Hierdoor weet de dokter vaak na een paar vragen al waardoor de geelzucht komt. Geelzucht komt vaak voor bij baby’s vlak na de geboorte. Dat komt doordat de lever nog onrijp is en veel rode bloedcellen van de baby nog worden afgebroken. Daardoor zien veel baby’s in de eerste week na de geboorte een beetje geel. Vaak is dat dus normaal. Soms komt de bilirubine in de hersenen terecht en gaan daar dingen mis (kernicterus). Dat kan gebeuren bij een erg gele kleur, bij geelzucht langer dan een week en bij geelzucht op de allereerste levensdag van een pasgeborene. Als de dokter kernicterus op tijd behandelt, is er niets aan de hand.

Ook icterus. Kijk ook bij hepatitis, cirrose.