frozen shoulder betekenis & definitie

Pijn en bewegingsbeperking in een schouder (uitspraak: FROO-zun SJOL-der).

Hierbij kun je je arm niet goed boven je hoofd tillen of je arm niet achter je rug krijgen. Deze pijnklacht komt vooral voor bij mensen boven de veertig. Meestal is onduidelijk hoe het komt. Waarschijnlijk heeft het te maken met een ontsteking van weefsel (kapsel) rondom het schoudergewricht. Dat wordt daardoor dikker en trekt samen. Een frozen shoulder kan ook optreden wanneer je je schouder lange tijd weinig of niet hebt gebruikt, bijvoorbeeld na een beroerte, een ongeluk of operatie. Meestal heb je het in één schouder, maar het kan ook in beide schouders zitten.

Meestal gaat het na een paar maanden vanzelf over of wordt het minder. Een pijnstiller kan helpen de klachten te verminderen, naast oefeningen (fysiotherapie, in België: kinesitherapie). Soms kan de schouder wel een jaar pijnlijk blijven. Ook nadat de pijn weg is, kun je nog niet alle bewegingen maken die je zou willen maken. Bij sommige mensen moet er een operatie aan te pas komen om alle beweging weer mogelijk te maken.

Als je de Engelse ziektenaam moeilijk uit te spreken vindt, kijk dan maar niet naar de andere namen voor deze ziekte hieronder.

Ook periarthritis humeroscapularis, humeroscapulaire periartritis, capsulitis adhaesiva.