fecale incontinentie betekenis & definitie

Je poep niet kunnen ophouden (uitspraak: fee-KAA-le in-kon-tie-NEN-tsie).

De kringspier die de anus (het poepgaatje) afsluit, kan dan de poep niet meer tegenhouden. Voor baby’s is dit normaal, maar als het op latere leeftijd gebeurt, is er altijd wat ernstigs aan de hand. Soms laat iemand een wind en komt er een beetje poep mee. Of een hele drol komt naar buiten doordat de persoon die gewoon niet kan tegenhouden.

De dokter noemt een beetje lekken ‘soiling’, wat Engels voor ‘bevuiling’ is. Dit komt vooral voor bij diarree of juist weer bij te harde ontlasting (darmverstopping). Het kan gebeuren zenuwen die de kringspier aansturen zijn kapotgegaan door een operatie, ziekte of ouderdom. Of de kringspier zelf is kapot, bijvoorbeeld door een scheur in de spier bij een zware bevalling. Soms komt het door een verzakking van de endeldarm. Of de persoon is dement en weet daardoor niet meer hoe het hoort (decorumverlies).

Incontinentie voor poep is natuurlijk heel vervelend. Mensen durven daardoor vaak hun huis niet meer uit. Vrijwel altijd is medisch onderzoek nodig. De dokter zoekt dan uit hoe het komt en stelt daarna een behandeling voor, bijvoorbeeld training van de spieren of een operatie, samen met vezelrijke voeding en op een verstandigere manier naar de wc gaan.

Kijk ook bij incontinentie, dwarslaesie, endeldarm, ophouden, winderigheid.