esculaap betekenis & definitie

Symbool van de medische beroepsgroep (uitspraak: es-kuu-LAAP).

In de Griekse mythologie was Aesculapius de god van de geneeskunst, zoon van Apollo, die soms met zijn pijlen besmettelijke ziektes verspreidde. Zijn vaste hulpmiddel (attribuut) was de esculaap: een staf met een slang die zich eromheen wikkelde. Dat is het symbool van de medische beroepsgroep geworden. Er zou geneeskracht van slangen uitgaan, want de slang verjongt zich elk jaar door oude huid van zich af te gooien.

De dokter heeft een rode esculaap, de dierenarts een groene, de tandarts een zwarte en de verloskundige (vroedvrouw) een blauwe. De apotheker heeft als symbool een slang met een schaal. Je ziet ook wel eens een rode sticker geplakt op de voorruit van een auto van een huisarts die ergens op ziekenbezoek is. Een verloskundige (vroedvrouw) doet hetzelfde als zij bij mensen thuis een bevalling begeleidt.
Dokters en vroedvrouwen parkeerden vroeger de auto met zo’n indrukwekkende beroepssticker in hun vrije tijd handig ergens in de stad waar je eigenlijk niet mag parkeren.

Meestal kregen zij dan geen bekeuring, behalve als de auto duidelijk niet voor werk ergens stond en de sticker dus werd misbruikt. Tegenwoordig is de sticker meer een uitnodiging voor dieven om een autoraam in te gooien en doktersspullen te stelen. En dan maar proberen in een donker steegje zo’n medisch ding aan een voorbijganger te verkopen… ‘Hé, mevrouwtje, sjieke hartdinges kopen? Cool joh, kèjje je eige hartfillumpie make! Maar duizend euri! Krijg je voor noppes wat blauwe pillen van me erbij.’.