elektrocardiografie (ecg) betekenis & definitie

Onderzoek waardoor de dokter de elektrische prikkels in het hart kan zien (uitspraak: ee-LEK-troo-KAR-die-joo-graa-FIE, ee-see-GEE).

Elektrocardiografie is een onderzoek waarbij zwakke, natuurlijke elektrische prikkels in het hart zichtbaar worden gemaakt op een strook papier. Het lichaam zorgt met deze elektrische stroompjes in het hart dat de hartspier zich samentrekt en daardoor pompt.

Het onderzoek duurt een paar minuten, doet geen pijn en is niet gevaarlijk. Het gebeurt met plakkertjes of zuignapjes (elektroden) op de borstwand en soms de armen en benen. Op een scherm of op papier komt er een lange hoekige lijn: het ‘elektrocardiogram’ (ecg, hartfilmpje). Daaraan ziet de dokter (cardioloog, huisarts) hoe de prikkels via zenuwbanen in het hart lopen, hoe daardoor het hart klopt en of er een hartaandoening is waarbij de hartslag niet in orde is, zoals boezemfibrilleren, hartinfarct of angina pectoris.

De allermeeste dokters schrijven het letterwoord ‘ecg’ nog met hoofdletters (dus als ‘ECG’), maar volgens de laatste spellingregels moet dit woord met kleine letters. Het duurt nog vele jaren voordat dokters die vroeger andere spellingregels hebben geleerd, aan deze nieuwe spelling gewend zullen zijn.

Ook hartfilmpje. Kijk ook bij spelling van medische woorden.