eetlust betekenis & definitie

Zin (trek) in eten.

Eten is nodig om in leven te blijven. Het geeft ons energie om te bewegen, het lichaam te herstellen en te groeien. Je eetlust zorgt ervoor dat je kunt genieten van wat je eet. Het is normaal dat je trek of honger krijgt als je lichaam voedsel nodig heeft. Het lichaam zorgt voor een hongergevoel op verschillende manieren. Allereerst moet je een lege maag hebben. Wat ook helpt, is het zien of ruiken van lekker eten. Na sommige etenswaren zit je eerder vol dan na andere. ‘Lekkere trek’ heeft minder met behoefte van het lichaam aan voeding te maken, maar meer met jezelf een plezier doen en de maag vullen met snoep en snacks. Geef je daar vaak aan toe, dan word je dik. Mensen gaan soms snoepen als ze zich minder vrolijk voelen.
Als je bent afgevallen, probeert je lichaam de verloren kilo’s terug te winnen door de eetlust te vergroten. Dat gebeurt vooral wanneer je snel gewicht verliest. Vandaar dat de kilo’s die mensen bij een dieet verliezen er zo weer aan zitten. Andersom heb je minder trek als je een tijdje meer gegeten hebt dan normaal (bijvoorbeeld na de kerstdagen). Dan kunnen veel mensen op een gegeven moment geen eten meer zien (‘geen pap meer zeggen’).

Trek, eetlust en honger hebben ook met gewoontes en opvoeding te maken. En natuurlijk met je gezondheid. Bij veel ziektes is je eetlust even minder. En dat zijn niet alleen maar ziektes van de spijsverteringsorganen. Je lichaam heeft bij ziekte alle energie nodig om de oorzaak van de ziekte te bestrijden en zet daarom de spijsvertering even op een laag pitje. Omgekeerd zijn mensen met een goede eetlust meestal niet ernstig ziek. Vandaar dat een dokter altijd naar je eetlust vraagt.