Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

eczeem

betekenis & definitie

Verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen uitspraak: ek-SEEM).

Bij eczeem is er altijd een ontsteking van de huid met roodheid en schilfering, soms ook met blaasjes en korstjes. Eczeem kan overal op het lichaam voorkomen. Je ziet het vooral aan de handen (zie handeczeem). Die ontsteking komt niet door besmetting (infectie) met een bacterie. Eczeem is dan ook niet besmettelijk.

Wat de oorzaak van eczeem dan wel is, is niet altijd duidelijk. Soms ontstaat het doordat de huid steeds een beetje beschadigd wordt, bijvoorbeeld door gebruik van schoonmaakmiddelen elke dag. Soms is iemand overgevoelig geworden voor dingen die veel worden aangeraakt, zoals oorbellen en make-up. Soms komt eczeem door een erfelijke aanleg van ‘binnenuit’. Dat laatste is het geval als je last hebt van constitutioneel eczeem. Die vorm van eczeem ontstaat wanneer je stofjes inademt (vooral huisstof) of dingen eet (bijvoorbeeld noten) waar je niet tegen kunt (ook overgevoeligheid, maar anders dan door oorbellen of make-up).

De behandeling van eczeem bestaat uit het smeren met crèmes en zalven waar een corticosteroïd in zit. Verder moet de gevoelige huid zo vet mogelijk blijven, dus niet te veel wassen, want daarmee haal je de natuurlijke vetlaag weg.

Vroeger dachten dokters dat eczeem altijd met hitte te maken had. Het lichaam was te heet en kookte over, dachten ze, en dat zorgde dan voor de afwijkende, vaak rode plekken op de huid. ‘Eczeem’ komt dan ook van het Griekse woord ‘ekzema’, dat ‘overkooksel’ betekent. Het woord is dus ontstaan uit onwetendheid, net als het woord ‘malaria’ (kijk verder bij dat woord).

Kijk ook bij allergie, eczeem, huiduitslag.