ecstasy betekenis & definitie

Partydrug waarmee iemand zichzelf oppept en vrolijk maakt (xtc, uitspraak: EKS-tu-zie).

Xtc is een drug die in illegale laboratoria wordt gemaakt (garages, schuurtjes achteraf), waar niemand de kwaliteit ervan controleert. Deze drug wordt veel in het uitgaansleven gebruikt en is volgens de Nederlandse wet verboden. Wie Ecstasy vaak gebruikt, maakt de hersenen kapot. Het is voor iedereen een gevaarlijke drug en nog het meest voor mensen met diabetes, epilepsie of een hart- of vaatziekte.
Mensen nemen ecstasy als ‘uitgaansdrug’ voordat ze naar een dansfeest of een clubs of disco gaan. In combinatie met lichteffecten en harde muziek kan een pilletje je in trance brengen. Je bent met je hoofd dan een beetje weg van de wereld en kunt urenlang blijven dansen. Dan merk je bijvoorbeeld niet dat je lichaam uitgeput en uitgedroogd raakt. Voordat je het weet, lig je bewusteloos bij de EHBO of in het ziekenhuis.

Het Engelse woord ‘ecstasy’ is in het Nederlands ‘extase’. Dat betekent in ‘hogere sferen zijn, verrukking’. De uitspraak kun je in het Engels ongeveer opschrijven als de drie letters ‘x’, ‘t’, ‘c’, die een Engelssprekend iemand ongeveer als ‘EKS-tu-zie’ zal voorlezen. De naam is dus eigenlijk een woordgrapje.

Kijk ook bij drugs.