dyslexie betekenis & definitie

Leesstoornis waarbij iemand hardnekkig problemen met lezen en spellen heeft (uitspraak: dis-lek-SIE).

Deze stoornis komt veel voor, meer bij jongens dan bij meisjes. Een op de tien tot twintig mensen heeft dyslexie. Leesblinde mensen hebben moeite het verschil te zien tussen woordgroepen, hele woorden en delen van woord. Ze verwarren vaak woorden en letters die op elkaar lijken. Bij het schrijven draaien ze in hun hoofd vaak de volgorde van letters om. Ze zien bijvoorbeeld ‘maan’ en lezen het als ‘naam’.

Dyslexie is meer dan een taalprobleem. Als je dyslectisch bent, kunnen soms andere mensen je ermee gaan plagen en ga je je misschien dom en onzeker voelen. Als je daarvan ongelukkig en somber wordt, kun je de moed verliezen en op school ook in andere dingen dan taal minder goed worden. Gelukkig houden leraren op school rekening met leerlingen met dyslexie.

Dyslexie komt zeker niet altijd doordat iemand minder intelligent zou zijn. Het is geen ernstige beperking. Veel beroemde mensen met dyslexie zijn ver gekomen in de muziek, film of wetenschap: Tom Cruise, Albert Einstein, John Lennon (een van de roemruchte vier Beatles), Leonardo da Vinci, Agatha Christie en Keira Knightly (een knappe actrice in de film ‘Pirates of the Caribbean’).

Ook woordblindheid, leesblindheid.