donornier betekenis & definitie

Nier die iemand aan een ander afstaat.

Normaal is een donornier afkomstig van iemand die overleden is. Die persoon heeft dan vaak op een donorformulier vastgelegd het geen probleem te vinden dat de nieren na de dood snel uit het lichaam worden gehaald en bij iemand worden geïmplanteerd (transplantatie). Het afstaan van een nier na de dood lijkt een simpele zaak, maar er zitten veel regels en afspraken aan vast. In Nederland sta je een orgaan vrijwillig en nadrukkelijk af.

In België ligt dat anders: daar ben je vanzelf donor, behalve wanneer je op een formulier aangeeft dat niet te willen. In sommige arme landen bieden handelaren geld aan mensen met weinig geld om al tijdens hun leven een nier of een ander orgaan af te staan. Heel soms worden daar mensen ontvoerd, verdoofd en snel van één nier beroofd. Ze worden dan ergens in een steegje wakker met een groot litteken op de buik.

In Nederland wordt soms wel een nier bij iemand weggenomen om die aan een broer of zuster met een nierziekte te geven. De kans dat zo’n nier het bij de ontvanger goed gaat werken, is groter dan wanneer de nier van een willekeurig iemand komt. Dat heeft te maken met het afweersysteem.

Kijk ook bij orgaandonatie.