dieet wat is de betekenis & definitie

Regel die zegt wat je wel en niet mag eten, bijvoorbeeld als je darmen ziek zijn of als je dunner wilt worden.

Degene die de regel voorschrijft, heet ‘diëtist’ of ‘voedingskundige’. Maar je hoeft natuurlijk niet per se naar de diëtist te gaan om een dieet te volgen. Veel mensen die zichzelf te dik vinden, houden een dieet (ze ‘lijnen’). Het gaat dan om een vermageringsdieet. Er wordt veel gepraat over welk vermageringsdieet het beste is: veel of weinig vet, veel of weinig koolhydraten, een hoog of laag eiwitgehalte enzovoorts. Daardoor zijn er nu verschillende ‘dieetgoeroes’ (‘mensen die zeggen dat ze het weten’) opgeleverd: Atkins en Ornish in de Verenigde Staten, meneer Montignac in Europa en Sonja Bakker in ons eigen kikkerland. Ze hebben goed geld verdiend met de boeken die zij schrijven, maar het blijkt allemaal niet veel uit te maken. Na een halfjaar lijnen is iemand met dieet A ‘maar liefst vijf kilo!’, met dieet B ‘maar liefst tien pond!’, met dieet C ‘maar liefst 5000 gram!’ en met dieet D ‘maar liefst 50 ons!’ kwijt. Anders gezegd: het ene dieet lijkt misschien beter dan het ander (en bij sommige personen zal dat ook wel zo zijn), maar gemiddeld genomen maakt het geen verschil. De meeste mensen zijn na een jaar terug op het gewicht dat ze hadden voordat ze op dieet gingen. Het dieet heeft dan dus niet geholpen.

Veel mensen denken dat afvallen lukt met anders of minder eten. Waar het eigenlijk bij ‘afvallen’ om gaat, is je dagelijkse eet- en beweeggedrag te veranderen. Dikke mensen zijn bijvoorbeeld al flink geholpen als zij hun gewoontes veranderen: bij dorst frisdrank voor water inruilen, naar het werk fietsen in plaats van met de auto. Dunne mensen doen die dingen vaak al uit zichzelf. Hoogstwaarschijnlijk zijn veel van hen daardoor nooit dik geworden.

Let op: omdat er in Nederland zoveel overgewicht is, nemen we hieronder extra veel ‘over-gewichtige’ verwijzingen op (‘gewichtig’ betekent ook ‘belangrijk’).

Kijk ook bij balansdag, bariatrische chirurgie, buikje, buikwandplastiek, diabetes, dwangmatig eten, eetlust, eetstoornis, gewicht, hangbuik, jojo-effect, junkfood, lichaamsvet, liposuctie, maagballon, maagbandje, obesitas, overgewicht, vermagering, vetten, vetzucht, zwaarlijvigheid.