diabetische retinopathie betekenis & definitie

Beschadiging van de kleine bloedvaten in het netvlies van de ogen door diabetes, waardoor iemand steeds slechter gaat zien (uitspraak: dia-BEE-tie-su REE-tie-noo-paa-TIE).

Diabetische retinopathie is een complicatie van diabetes (suikerziekte) waarbij het netvlies in de ogen kapotgaat. Mensen met diabetes kunnen op elk moment een retinopathie krijgen, maar meestal gebeurt dit pas na vele jaren. De beschadiging van het netvlies ontstaat vaak als het niet goed lukt de bloedsuikerspiegel met medicijnen omlaag te brengen. Hierbij lopen de bloedvaten in het netvlies schade op. Ze gaan lekken, zwellen op en er kunnen vertakkingen en uitlopertjes aan de vaatjes ontstaan.

De persoon krijgt dan last van wazig zien, blinde vlekken en schitteringen bij fel licht. Dokters kunnen een retinopathie voorkomen of minder maken met een laserbehandeling, maar dan moeten ze er wel vroeg bij zijn. Vandaar dat het zo belangrijk is dat mensen met diabetes hun ogen, nieren en voeten regelmatig laten controleren, ook al hebben ze geen klachten.