darmverstopping betekenis & definitie

Harde en dikke poep die je krijgt wanneer je de endeldarm niet regelmatig leegt of doordat de poep door iets anders te lang in de darmen blijft zitten.

Er zijn verschillende oorzaken. Soms kan bepaald eten voor te harde poep zorgen, zoals voeding met weinig vezels, witbrood, chocolade en snoep, vooral in combinatie met weinig lichaamsbeweging en weinig drinken. Soms zit poep te lang in de darmen. Die krijgen dan te lang de kans water uit de poep te halen. De poep wordt zo hard en droog. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij mensen met aambeien of met scheurtjes in het poepgaatje. Ze krijgen pijn bij het poepen en wachten liever zo lang mogelijk voordat ze naar de wc gaan. Je krijgt ook harde poep wanneer je buitenshuis bij aandrang niet meteen naar het toilet gaat, maar wacht totdat je thuis de wc kunt gebruiken. Mensen met smetvrees doen dat vaak omdat ze een vreemde wc vies vinden, ook al is die vaak genoeg gewoon schoon.

Geneesmiddelen kunnen iemand ook verstopping geven: kalmerende middelen, pijnstillers, slaapmiddelen en gek genoeg ook laxeermiddelen (pillen om beter te poepen) als iemand die te lang gebruikt.

Als je vaak en lang verstopping hebt, zal de dokter je vertellen dat je meer moet bewegen (wandelen, zwemmen, fietsen) en gezonder en afwisselender moet eten, met meer vezels, zoals in volkorengranen, verse groenten, fruit en stoffen die van nature voor gemakkelijk poepen zorgen. Verder moet je altijd genoeg water drinken. En dan zijn er nog een paar medicijnen die kunnen helpen, maar die geeft de dokter liever niet.

Ook constipatie, darmverstopping, verstopping.