consultatiebureau betekenis & definitie

Een bureau waar ouders of verzorgers van pasgeborenen en peuters medische adviezen van dokters en verpleegkundigen krijgen (uitspraak: kon-sul-TAA-tsie…).

Op het consultatiebureau kun je als ouder of verzorger terecht met alle vragen die je over een
opgroeiend kind hebt. Zo’n vraag of advies kan bijvoorbeeld gaan over het geven van borstvoeding of over fluoride voor bescherming van het gebit van een kind. Dokters en verpleegkundigen houden bij of het kind goed groeit en zich evenwichtig ontwikkelt. Ze testen ook of de ogen en oren het goed doen. Vaak kijken ze naar de heupen (vanwege heupdysplasie) en of bij jongetjes de balletjes op hun plaats zitten (zie ingedaalde testis). De dokter (‘consultatiebureauarts’) kijkt of het kind prikken tegen kinderziektes mag krijgen (vaccinatie). De overheid heeft daarvoor vaste regels, waarvan de dokter soms kan afwijken als het kind een ernstige ziekte heeft of een medicijn slikt dat je beter niet tegelijk met het vaccin kunt gebruiken.

Voor de grap zeggen mensen wel eens ‘consternatiebureau’ omdat het met alle kindertjes op het bureau een drukte van jewelste kan zijn. ‘Consternatie’ is namelijk een moeilijk woord voor ‘opschudding, drukte’.