Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

constitutioneel eczeem

betekenis & definitie

Jeukende en vochtige, rode huiduitslag, meestal op het gezicht en tussen de hoofdharen van baby’s en kinderen (uitspraak: kon-stie-TUU-tsie-joo-NEEL ek-SEEM).

Bij drie van de vier kinderen die deze huiduitslag hebben, begint deze al op babyleeftijd. Dat wordt ook wel ‘dauwworm’ genoemd, wat trouwens niets met wormen te maken heeft. De uitslag gaat bij de meeste kinderen wel over, maar rond de leeftijd van 10-12 kan hij bij sommigen terugkomen en erger worden. Komt de uitslag terug voordat een baby een halfjaar oud is, dan is de kans groot dat het kind er later geen last meer van krijgt. Begint de uitslag na het tweede levensjaar, dan is de kans groter dat hij later terugkomt. Constitutioneel eczeem komt vooral door een aangeboren en vaak erfelijke overgevoeligheid voor stoffen die overal in de omgeving zitten, zoals graspollen, hondenharen en huisstof. Ook astma, hooikoorts en voedselallergie kunnen een rol spelen.

Uitdroging van de huid kan het eczeem erger maken. Vandaar dat het belangrijk is de huid vet te houden. De dokter kan constitutioneel eczeem niet met medicijnen genezen. Met medicijnen kan de dokter wel de verschijnselen onderdrukken, zodat je er minder last van hebt.

Kijk ook bij dauwworm, eczeem, huiduitslag.