coloscopie betekenis & definitie

Onderzoek waarbij de binnenkant van de dikke darm via het poepgaatje (de anus) wordt bekeken met behulp van een kijkinstrument (uitspraak: KOO-loo-skoo-PIE).

Een maag-darm-leverarts (mdl-arts) kijkt bij dit onderzoek in de dikke darm of er ontstekingen, zweren, bloedingen, vernauwingen, poliepen en gezwellen zijn. Een bestuurbare buigzame slang (endoscoop oftewel coloscoop) wordt via je anus in de dikke darm langzaam omhoog geschoven.

Door die slang wordt zo nu en dan wat lucht in de darm geblazen om daar ruimte te maken. Daar kun je krampen van krijgen en een wind lucht dan vaak op. Dokters weten dat coloscopie een vervelend onderzoek is en kiezen er alleen maar voor als ze nog geen verklaring hebben kunnen vinden voor bloed in je poep, bloedarmoede, elkaar steeds afwisselen van diarree en harde poep (darmverstopping oftewel constipatie) en voor pijn in de onderbuik. Als de mdl-arts alleen maar in de endeldarm, het stuk darm vlak achter je anus, wil kijken, wordt daarvoor soms een niet-buigzaam kijkapparaat gebruikt, de proctoscoop.