coeliakie betekenis & definitie

Ziekte van de dunne darm waardoor een stof die in tarwe, gerst en rogge zit, niet goed kan worden verteerd (uitspraak: SEU-lie-jaa-KIE).

Bij deze aangeboren ziekte zijn je darmen overgevoelig voor gluten en het eiwit gliadine daarin. Gluten zit bijvoorbeeld in tarwe, gerst en rogge, vooral in broodproducten. Als je die dan eet, krijg je een opgezette buik, buikpijn, lichtgekleurde, brijige poep en ga je braken.

Coeliakie kan op kinderleeftijd en op volwassen leeftijd ontstaan. Na verloop van tijd kom je door een tekort aan allerlei voedingsstoffen, waaronder vitaminen en mineralen die je voor een goede gezondheid nodig hebt. De dokter zegt dan dat je een glutenvrij dieet moet volgen, je hele leven lang. Sommige mensen hebben deze ziekte een beetje, met wat lichte buikklachten, en pas vanaf volwassen leeftijd. Dokters denken niet altijd op tijd aan coeliakie als een patiënt over vage buikklachten en steeds weer diarree komt klagen.

Het woord ‘coeliakie’ komt uit het Grieks en is supermoeilijk uit te spreken. Veel mensen weten dit niet en zeggen ‘koelie-JÁK-kie’.

Ook glutenenteropathie, spruw, darmspruw.