chlamydiainfectie betekenis & definitie

Seksueel overdraagbare aandoening door besmetting met de bacterie Chlamydia trachomatis, vaak in je plasbuis of vagina (uitspraak: glaa-MIE-die-jaain-FEK-sie).

Infectie met deze bacterie komt veel voor. De aandoening gaat samen met afscheiding uit de plasbuis, de anus (het poepgaatje) en de baarmoedermond. De belangrijkste klacht bij vrouwen is een branderig gevoel bij het plassen en een toegenomen of veranderde vaginale afscheiding. Mannen hebben meestal een branderig gevoel bij het plassen. Soms voel je niets van een chlamydiainfectie.

De ziekte wordt behandeld met een antibioticumkuur. Als een vrouw niet op tijd met een chlamydiainfectie naar de dokter gaat, kan ze eileiderontsteking krijgen. Een zwangere vrouw die met Chlamydia besmet is, kan de bacterie tijdens de bevalling per ongeluk aan de baby geven. Die kan dan oogontsteking of longontsteking krijgen. Van de bacterie Chlamydia bestaan nog andere soorten, waarvan je op andere plaatsen in het lichaam een ontsteking kunt krijgen, bijvoorbeeld een longontsteking.

Waarom je geen hoofdletter ‘C’ in ‘chlamydiainfectie’ schrijft, kun je bij het trefwoord ‘spelling van medische woorden’ lezen.

Ook chlamydiasis. Kijk ook bij seksueel overdraagbare aandoening.