Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

candidiasis

betekenis & definitie

Een infectie met Candida albicans op of in je lichaam (uitspraak: kan-die-DIE-aa-zis).

Candida albicans wordt vaak een ‘schimmel’ genoemd, maar het is een onschuldige gist. Veel mensen dragen Candida albicans bij zich zonder het te merken: in de mond (‘spruw’; dit woord betekent óók ‘coeliakie’), in de darmen, op de huid en bij vrouwen in de vagina. Schimmels en ook gisten zijn piepkleine organismen die leven op planten en dieren. Ook wat die organismen aan stoffen maken, heet ‘schimmel’. Sommige schimmels groeien bijvoorbeeld op heel oud brood. Dat ziet eruit als groenig pluis. Of dat pluis is, lees je bij ‘niet pluis’.

Deze gist Candida en veel bacteriën in het lichaam houden elkaars hoeveelheid mooi in evenwicht. Maar wanneer dit evenwicht wordt verstoord, bijvoorbeeld door medicijnen (antibioticumkuur), komt er te veel Candida albicans. Als dat een echte ontstekingsreactie geeft, noemt de dokter dit een ‘infectie’. Een candida-infectie komt vooral voor bij vrouwen in de vagina. Ze krijgen een vuurrode vagina, veel witte korrelige afscheiding en jeuk aan de schaamlippen. Op de huid komt een candida-infectie voor in de liezen en onder de borsten. De infectie is niet ernstig en de dokter geeft medicijnen waardoor de schimmel snel minder wordt. Waarom er geen hoofdletter in het synoniem is, lees je bij ‘spelling van medische woorden’.

‘Candida’ is trouwens ook een meisjesnaam, maar meer in het buitenland. In Sjakie en de chocoladefabriek, een verhaal van de Engelse schrijver Roald Dahl dat met Johnny Depp verfilmd is, heet een akelig meisje Verruca. Dat is het medische woord voor ‘wrat’! De schrijver heeft die naam niet voor niets gekozen… Bij ‘balzak’ en ‘petomaan’ lees je over andere (medische) bijbetekenissen van namen.

Het woord ‘candidiasis’ spreek je uit met de klemtoon op een rare plaats. Veel mensen noemen deze besmetting daarom maar voor het gemak bij de naam van de schimmel: ‘Balen, ik heb Candida opgelopen…’ (met de klemtoon op ‘Can…’.) Ze gebruiken dus de naam van de ziekteverwekker voor de ziekte. Dat doen mensen ook vaak bij Legionella en Chlamydia.

Ook candida-infectie.