Arnoud van den Eerenbeemt

Medisch terminoloog | ZORGTAAL

Gepubliceerd op 23-02-2017

burn-outsyndroom

betekenis & definitie

Het gevoel dat je op je werk niet genoeg presteert, waardoor je onzeker over jezelf wordt en je een hekel aan je werk kunt krijgen.

‘To burn out’ is Engels voor ‘opbranden’. Mensen met een burn-out hebben het gevoel dat ze op hun werk helemaal ‘opgebrand’ zijn, dat de baas te veel van hen vraagt en niemand dankbaar voor hun inzet op de werkvloer is. Ze raken in de knoop over hun werk en komen vaak ongelukkig ‘ziek gemeld’ thuis te zitten.

De bedrijfsarts probeert samen met iemand met een burn-out een oplossing te vinden: bij hetzelfde bedrijf nieuw werk en/of een nieuwe werkplek of soms werk bij een ander bedrijf. Die overstap heet ‘re-integratie’ en lukt vaak goed, al kost het soms een paar maanden praten, nadenken en zoeken.

Burn-out lijkt een beetje op overspannenheid en depressie, maar slaat wel altijd alleen op werk op kantoor of in een fabriek, dus met collega’s en een baas. Bij kinderen die van school balen, spreek je niet van ‘burn-out’. Bij een depressie krijgen mensen geestelijke problemen meestal door dingen buiten het werk, soms samen met dingen op het werk.

Ook burn-out.