Arnoud van den Eerenbeemt

Medisch terminoloog | ZORGTAAL

Gepubliceerd op 23-02-2017

buikspieren

betekenis & definitie

De spieren aan de voorkant van de buik.

De buikspieren zijn onder andere belangrijk voor de buikademhaling, samen met het middenrif. Er zijn rechte, onderste en schuine buikspieren. Je hebt ze ook nodig om je benen op te tillen, je bekken te kantelen en je ruggengraat en je schouders te draaien.

In ons deel van de wereld vinden veel mensen een platte en flink gespierde buik bij een man stoer. Bodybuilders laten graag hun ‘wasbordje’ of ‘sixpack’ zien: zes getrainde harde spierblokjes onder de huid van de buik. In de tijd van vóór de wasmachine gebruikten huisvrouwen een metalen plaat met dikke harde ribbels als wasbord. Ze zetten dat bord op borsthoogte in een teil met heet zeepsop. Op de ribbels boenden ze vuile kleren met de hand schoon. Je overgrootmoeder deed dat of ze had een ‘meid’ (huishoudster) ervoor. Tegenwoordig is elk meisje een ‘meid’. Blikjes bier en frisdrank worden in de winkel vaak per zes verkocht, met een stuk plastic eromheen. In het Engels heet dat ‘a sixpack’.

Om een dikke pens nog gespierd en plat te krijgen, moet je flink op dieet om het overtollige buikvet kwijt te raken en elke dag langdurig zware oefeningen (crunches) doen om de buikspieren te trainen. Kijk ook bij hangbuik.