Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

buikje

betekenis & definitie

Uitbolling van de buik door te veel vet en slappe buikspieren.

Nederland en België behoren tot de rijkste landen ter wereld. Niemand gaat er dood door hongersnood, sterker nog: veel kinderen en grote mensen krijgen er meer dan genoeg te eten. Doordat ze daarbij niet genoeg bewegen, worden ze dik. Dat teveel aan vetweefsel geeft bijvoorbeeld een buikje, meestal samen met ‘zwembandjes’, vet op de heupen. Hopelijk wist je dit allemaal al.

Een beetje vet in het lichaam is goed. Maar wat mensen te veel aan calorieën binnenkrijgen, verandert dus in een laag vet, en daar kom je moeilijk van af. Dat vet komt bij mannen op de buik, die rond wordt: zij hebben ‘appelvetzucht’. Bij vrouwen komt vet vooral op de billen en de bovenbenen (dijen), dus wat lager: ‘peervetzucht’. Stel je bij deze woorden hun lichaamsvorm en de twee genoemde vruchten maar voor.

Mannen met veel buikvet hebben meer kans op hart- en vaatziektes. Vet dat onder de huid in de buikwand ligt opgeslagen, komt op een ingewikkelde manier gemakkelijker in het bloed dan vet uit billen en heupen. Vet in het bloed maakt de bloedvaten nauw en stug (aderverkalking oftewel atherosclerose). Daardoor kan iemand bijvoorbeeld een hartinfarct, aneurysma of beroerte krijgen.

Kijk ook bij overgewicht, obesitas, hangbuik.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!