Dokterswoordenboek

Jannes van Everdingen (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

Alzheimer, ziekte van

betekenis & definitie

De vorm van dementie die het meest voorkomt en die sluipend tussen de leeftijd van 45 en 75 jaar kan beginnen. (uitspraak: ALTS-haai-mur

Wanneer iemand deze ziekte krijgt, merken de persoon en zijn of haar omgeving het eerste verschijnsel ervan niet op: vergeetachtigheid. Iedereen vergeet tenslotte wel eens iets. Pas wanneer te veel wordt vergeten, gaat het opvallen. Dan gaat de zieke persoon vroeg of laat wel naar de dokter. Vaak zijn er dan meer ziekteverschijnselen: de persoon heeft moeite een gesprek te volgen en de juiste woorden te vinden (afasie), heeft nergens meer zin in en krijgt een onvoorspelbaar humeur en soms een depressieve stoornis.

Wie al een poos alzheimerdementie heeft, kan niet meer voor zichzelf zorgen. Die persoon kan niet meer praten, herkent niemand meer en wordt afhankelijk van verzorging door anderen. Het is erg moeilijk zo iemand thuis te verzorgen. Een verzorgingstehuis is dan vaak een betere oplossing.
De ziekte is genoemd naar de Duitse dokter Alois Alzheimer. Die schreef zo’n eeuw geleden als eerste over een patiënt met de verschijnselen van deze ziekte.

Ook alzheimerdementie, alzheimer. Kijk ook bij dementie, korsakovsyndroom.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!