aanranding betekenis & definitie

Iemand dwingen tot lichamelijk contact en seksuele handelingen.

Een persoon die iemand aanrandt, dwingt die andere persoon tot seks, meestal seks met de geslachtsdelen. Aanranding is niet hetzelfde als verkrachting. Bij een verkrachting wordt iemand tot seks gedwongen en wordt het lichaam binnengedrongen. Aanranding en verkrachting zijn strafbaar volgens de wet.

Het is belangrijk hulp te zoeken na een aanranding of een verkrachting. De politie kan de aanrander of de verkrachter opsporen en laten straffen. De dokter kan onderzoeken of er schade aan je lichaam is of dat bij de gedwongen seks een seksueel overdraagbare aandoening is overgebracht. Als je wordt aangerand of verkracht, kun je daar behoorlijk van in de war raken. De dokter en andere hulpverleners kunnen helpen dat op te lossen.

Soms begint seks leuk voor allebei, maar gaat het vrijen over in ruzie en geweld, waarbij je tot seks wordt gedwongen. Iedereen die vrijt, heeft het recht op elk moment ‘stop!’ te zeggen en met vrijen op te houden. Dwingt de ander jou dan met vrijen door te gaan, dan is dat aanranding of verkrachting.

Kijk ook bij ongewenste intimiteiten, seksueel misbruik.