Dimitri van Hees

Dataspecialist & Co-founder Apiwise

Gepubliceerd op 21-05-2015

2015-05-21

Vijf Sterren Model van Sir Tim Berners-Lee

betekenis & definitie

Het Vijf Sterren Model is een classificatie en stappenplan om Open Data zo goed mogelijk op internet te ontsluiten. Met elke stap is een ster te behalen, waarbij 1 ster de laagste kwaliteit Open Data aangeeft en 5 sterren de hoogste kwaliteit: Linked Open Data.

Kwaliteit van Open Data ontsluiting per ster:

1. Data moet vrij toegankelijk zijn op internet, in welk formaat dan ook. Dit kan dus een bitmap afbeelding van een ingescand handgeschreven document zijn op een open FTP server.

2. Data moet in een gestructureerd formaat worden aangeboden zodat het eenvoudig te gebruiken is (bijvoorbeeld stukjes van de data kopiëren). Denk hierbij aan een Excel bestand met tabulaire data.

3. Data moet in een open formaat worden aangeboden zodat men platform onafhankelijk en met Open Source software in staat is om het bestand te openen. Denk hierbij aan een CSV bestand in plaats van Excel (waar je eigenlijk Microsoft's Excel voor nodig hebt).

4. Data moet worden aangeboden in het RDF (Resource Description Framework) formaat, een manier om gegevens te beschrijven aan de hand van een set internationale webstandaarden. Op deze manier kunnen andere, externe, databronnen ook direct naar de data linken.

5. Data moet links naar andere databronnen bevatten. In plaats van de waarde "Nijmegen" wordt er een externe link naar een informatiebron over deze stad opgenomen, zoals http://dbpedia.org/resource/Nijmegen. Dit is Linked Open Data en vormt, samen met alle andere Linked Open Data bronnen, het Semantisch Web.