Dea Boom

Psycholoog via psychologenpraktijkboom.nl

Gepubliceerd op 25-01-2016

2016-01-25

Piekeren

betekenis & definitie

Piekeren is een vorm van nadenken waarbij je weinig controle ervaart.

Nadenken doet iedereen. Het is een rationeel proces waarbij je gedachten de revue laat passeren, ze kunt ordenen of juist op de vrije loop kunt laten. Bij piekeren ervaar je echter veel minder controle. Dezelfde gedachten blijven bijvoorbeeld maar over en over in je hoofd rondspoken of je kunt een bepaalde gedachtestroom niet loslaten.

Piekeren wordt ook wel dubben, kniezen of tobben genoemd en iedereen heeft er wel eens last van. Zo maken we ons bijvoorbeeld zorgen over het sollicitatiegesprek van volgende week, over wat die leuke andere van de laatste date vond, enzovoort. Bij de ene persoon duurt het tien minuten en bij de ander zorgt het voor slapeloze nachten.

Er wordt wel eens gezegd dat piekeren een energie is die voortkomt uit een angst en nergens heen kan, waardoor het in ons hoofd rond blijft draaien. Het kan daarom goed helpen om deze spanning op een andere manier te ontladen. Zo helpt het bijvoorbeeld om te gaan hardlopen, alles van je af te schrijven of het met iemand te delen. En als het je leven te erg beïnvloedt, kun je altijd hulp vragen van een professional zoals een psycholoog.