Dea Boom

Psycholoog via psychologenpraktijkboom.nl

Gepubliceerd op 18-01-2016

2016-01-18

Perfectionisme

betekenis & definitie

Perfectionisme is het idee dat je zoveel mogelijk dingen zo perfect mogelijk wilt doen.

Wanneer je perfectionistisch bezig bent, wil je een opdracht of andere bezigheid zo goed als maar kan maken of voltooien. Zo kun je bijvoorbeeld een perfecte tekening willen maken of een perfecte voorstelling willen geven.

Je kunt perfectionistisch zijn in al je bezigheden of alleen in bepaalde aspecten van je leven. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je schrijven niet belangrijk vindt en dit slordig doet, maar je piano oefeningen wel zo goed mogelijk wilt maken. Met andere woorden, het kan voor iedereen een eigen, unieke uiting hebben.

Perfectionisme kan een aanzet zijn om zo goed mogelijk je best te doen en daarmee een bron van motivatie zijn om goede resultaten te leveren. Het kan echter ook voorkomen dat het je gaat belemmeren, omdat je van jezelf geen fouten meer mag maken of dat je nooit tevreden bent omdat het altijd beter kan.

Wanneer perfectionisme je belemmert, kun je hier hulp voor krijgen. Er zijn bijvoorbeeld cursussen, zelfhulpboeken en diepgaandere middelen zoals gesprekken met een psycholoog of andere professional mogelijk.