Dea Boom

Psycholoog via psychologenpraktijkboom.nl

Gepubliceerd op 23-03-2016

2016-03-23

Onzekerheid

betekenis & definitie

Wanneer je ergens niet zeker over bent en daardoor twijfelt.

Onzekerheid is een term die aanduidt dat je ergens niet zeker over bent en daarom twijfelt. Het kan in allerlei vormen voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld onzeker zijn over jezelf, over een ander, over je prestaties, enzovoort.

Het is een gevoel dat men vaak niet prettig vindt, omdat je er ongemakkelijk van wordt als je iets niet zeker weet. Onzekerheid wordt ook wel een eigenschap genoemd bij een persoon die zich vaak onzeker lijkt te gedragen. We spreken dan van een 'onzeker persoon'.

Over het algemeen wordt in onze huidige maatschappij onzekerheid als iets negatiefs gezien en bestaan er veel cursussen en boeken waarmee je leert je zekerder te voelen. Er zijn echter ook culturen die onzekerheid als een hoogwaardig doel zien dat juist moet worden bevorderd. Er is geen goed of fout als het gaat om onzekerheid. Zoals elke eigenschap, heeft het positieve en negatieve effecten.

De positieve effecten kunnen zijn dat iemand open staat voor de meningen van anderen en rekening met de gevoelens van anderen houdt. De negatieve effecten kunnen zijn dat iemand dingen niet doet uit een angst voor falen en zich slecht over zichzelf gaat voelen.