Dea Boom

Psycholoog via psychologenpraktijkboom.nl

Gepubliceerd op 07-12-2015

2015-12-07

Faalangst

betekenis & definitie

Faalangst is een angst om niet te voldoen aan aan jezelf gestelde eisen of normen.

Het is kort gezegd de angst om te falen.

Falen is een begrip dat voor iedereen anders is. Het hangt van je eigen normen en waarden af wanneer je iets als zodanig benoemd. Als je bijvoorbeeld op een tentamen minimaal een acht wilt halen, dan faal je met een zes. Als je echter een zes goed genoeg vindt, faal je niet.

Faalangst komt opzetten wanneer je angstgevoelens bij dit falen krijgt. Je kunt bijvoorbeeld een slechter cijfer halen zonder dat je dat erg vindt. Pas wanneer je een negatief gevoel krijgt bij het falen, kan het iets worden dat je belemmert. Je kunt dan bang worden voor het falen wat allerlei gevolgen met zich mee kan brengen.

Een gevolg kan zijn dat je onzeker wordt over je eigen kunnen, dat je uitdagingen uit de weg gaat of dat je er veel stress van krijgt. Je kunt faalangst overwinnen met behulp van een faalangsttraining of andere hulp die goed bij je past.

De oorzaken van faalangst kunnen net zo divers als de mensen zelf zijn en kunnen liggen in eerdere ervaringen, karaktereigenschappen, bepaalde waarden en meer.