David Notté

User Experience Designer

Gepubliceerd op 29-09-2015

2015-09-29

User experience design

betekenis & definitie

User experience design (UX design) is het proces wat zich richt op alles wat te maken heeft met de interactie van een gebruiker met een product. Dit product kan zowel digitaal als fysiek zijn.

Het doel van user experience design is om aan alle behoeftes van de gebruiker te voldoen. Hierbij wordt rekening gehouden met wanneer, waar, waarom en hoe de gebruiker met een product omgaat.

Het proces geeft antwoord op de vraag hoe het product werkt, en begint met het opstellen van een doel; wat moet er bereikt worden met het design, om het een succes te noemen? Het antwoord op deze vraag wordt gegeven door systematisch onderzoek te doen naar de gebruiker en zijn/haar behoeftes. Uit een iteratief creatief proces, waarin prototypes worden ontwikkeld en worden getest, komt vervolgens een eindproduct.

Er is een groot verschil tussen user experience design (UXD) en user interface design (UID). Hoewel de user interface onderdeel uitmaakt van de totale user experience, richt user experience design zich op de totale gebruikerservaring; een meer holistische design aanpak.

Een onderdeel van user experience design is het in kaart brengen van alle raakvlakken (touchpoints) van een gebruiker met het product met een zogenaamde customer journey map. Deze map geeft een volledig beeld van de klantreis en de kansen en valkuilen op zoek naar een betere gebruikerservaring.