Daphne Pleijers

Student aan de/het Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 30-09-2015

2015-09-30

Parijs

betekenis & definitie

Parijs is naast de hoofdstad van Frankrijk ook een van de vier grootste wereldsteden. De stad is gelegen in het noorden van Frankrijk. Omdat de stad is gesticht op het eiland Île de la Cité in de Seine, wordt deze nu in tweeën gedeeld door de Seine.

Het is de grootste stad van Frankrijk met 11 miljoen inwoners in het hele stedelijk gebied. De stad is verdeeld in 20 arrondissementen, die weer verdeeld zijn in 80 kwartieren (Quartiers). De gemeente Parijs heeft 2,25 miljoen inwoners. De naam van de stad stamt uit het Gallische tijdperk. De Parissi woonden toen in het gebied waar het huidige Parijs ligt. Toen de Romeinen in het gebied kwamen noemden zij het 'Civitas Parisiorum' (stad van de Parissi). Hieruit is later de naam Parijs ontstaan.

Parijs trekt veel toeristen aan, jaarlijks zo’n 80 miljoen. Deze toeristen komen naar Parijs om de bekende Eiffeltoren, het Louvre, de Sacré-Coeur, de Notre-Dame en de veel andere culturele en historische bezienswaardigheden te bezichtigen. Veel mensen die Parijs bezoeken, gaan ook een aantal dagen naar Disneyland Resort Parijs.

Parijs wordt vaak geassocieerd met romantiek, het wordt dan ook wel “de stad van de liefde” genoemd. De beroemde slotjesbrug is hier een voorbeeld van.
Verder is Parijs "stad van de mode". Veel bekende modehuizen vinden hun oorsprong in Parijs.
De bekendste (winkel)straat van Parijs is de Champs-Elysées. Aan het westelijk eind van de Champs-Elysées staat de Arc de Triomphe. Elk jaar eindigt de Tour de France op de Champs-Elysées.