Daniël Mulder

Author of the Dutch blog Google+ Marketing at google-plus-marketing.nl, co-founder rankwise SEO (.net) and content marketing specialist. Freelance advisor en supplier of strategic content for freelancers and businesses.

Gepubliceerd op 08-10-2013

2013-10-08

Byline

betekenis & definitie

Byline is een Engelse term die voornamelijk op het internet wordt gebruikt voor het aanduiden van de tekst die de naam van de auteur van een bericht bevat.

Byline kent geen corresponderende Nederlandse uitdrukking. De term wordt veelal gebruikt voor het aanduiden van de auteur van een weblog (blog) bericht op het internet. In de byline wordt dan de naam van de auteur meestal voorafgegaan door het woord 'door'. De byline bevindt zich doorgaans onder de kop of de tekst van een bericht.
In de formele journalistiek wordt in plaats van byline de term creditline of credit line gebruikt. In de praktijk worden beide schrijfwijzen gebruikt maar deze betekenen hetzelfde. Bert Ummelen hanteert in zijn onderzoekrapport 'Journalistiek in diskrediet' bijvoorbeeld de schrijfwijze credit line waar het NRC in zijn stijlgids de schrijfwijze creditline hanteert.