Daniël Klabbers

Head of Development Shop at About You GmbH

Gepubliceerd op 09-12-2014

2014-12-09

Webserver

betekenis & definitie

Een webserver zorgt ervoor dat websites voor het internet beschikbaar zijn. De software op een server zorgen ervoor dat specifieke poorten voor de buitenwereld bereikbaar zijn, zodat daarop surfers pagina's kunnen opvragen.

Een webserver is een subklasse van het type server. Een webserver zorgt ervoor dat via de poorten 80 en 443 internet gebruikers websites kunnen bekijken. De poort 80 wordt gebruikt voor HTTP verkeer en poort 443 voor HTTPS; dit laatste is een versleutelde verbinding via een SSL certificaat.

Webservers over de hele wereld zorgen ervoor dat websites als google.com bereikbaar zijn en blijven voor iedereen. Deze servers worden normaliter in datacentra geplaatst - gebouwen die uitgerust zijn om geen stroomonderbrekingen te ondervinden en de snelst mogelijke internetverbinding tot de beschikking te hebben.

Er zijn veel configuraties mogelijk voor webservers, zo wordt er vaak gesproken van een LAMP-stack. LAMP is hierin een afkorting voor Linux, Apache, MySQL en PHP. Linux is het operating systeem (vergelijkbaar met Windows), Apache is de webserver software, MySQL is als database verantwoordelijk voor de opslag van gegevens en PHP is de programmeertaal die de brug slaat tussen wat een gebruiker ziet en de database.