Daniël Klabbers

Head of Development Shop at About You GmbH

Gepubliceerd op 11-12-2014

2014-12-11

SSL

betekenis & definitie

SSL staat voor Secure Sockets Layer, wat ervoor zorgt dat verbindingen met het internet versleuteld worden.

SSL brengt een versleutelde verbinding tot stand tussen gebruiker en het internet. Dit kan betrekking hebben op een website (https), e-mail (imaps, smpts en ssl-pop), maar ook op andere verbindingen (protocollen) zoals een chatverbinding.

De versleuteling die tot stand gebracht wordt zorgt ervoor dat het lastiger wordt voor kwaadwillenden om de verzonden gegevens tussentijds op te vangen (man-in-the-middle attack), wat bijvoorbeeld mogelijk is wanneer je als gebruiker op een openbaar WiFi netwerk zit. Ook zorgt een SSL certificaat er voor dat de identiteit van bijvoorbeeld een website visueel gecontroleerd kan worden.

Er zijn verschillende soorten SSL certificaten. De meest simpele is het DV (domain validated), daarbij wordt enkel via e-mail gecontroleerd of de ontvanger de eigenaar is van het domein. De meest uitgebreide is het EV (extended validation), waarbij zelfs telefonisch de identiteit van de eigenaar van de domeinnaam gecontroleerd wordt. Er zijn nog veel meer vormen van SSL, zoals een wildcard of een SAN die beide meerdere domeinnamen omspannen.