Culinair van A tot Z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

Gepubliceerd op 02-05-2017

zeetong

betekenis & definitie

Zoutwaterplatvis en behoort culinair tot één van de voornaamste en fijnste vissoorten. Het visvlees is het smakelijkst van juli tot oktober, dan is het stevig en vet. Hij wordt aan alle kusten van West-Europa gevangen en praktisch het gehele jaar verkrijgbaar. Door de schaarste en overbevissing wordt zeetong steeds duurder in prijs, vandaar dat in restaurants veelal een z.g. ‘dagprijs’ wordt gevraagd. Zeetong wordt weer naar grootte onderverdeeld in een drietal groepen, te weten:

a. Kleine zeetong (ca. 250 gram)
b. Baktong (ca. 450 gram)
c. Laptong (ca. 600 gram)

De beide eerste soorten worden in de regel in zijn geheel bereid, terwijl de laatste doorgaans vóór de bereiding wordt gefileerd. Naast de zeetong kent men ook nog verwante soorten, zoals de ‘schartong’ of tongschar’. Deze worden nogal eens als imitatie van zeetong verkocht en geserveerd.