Culinair van A tot Z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

Gepubliceerd op 02-05-2017

walnoot

betekenis & definitie

Met walnoot of okkernoot wordt meestal gedoeld op de vrucht van de gewone walnoten- of okkernotenboom (Juglans regia). De vruchten van andere soorten in het geslacht walnoot (Juglans) heten ook zo, maar zijn in de praktijk minder vaak in de handel. In de botanie wordt de walnoot beschouwd als een steenvrucht, dus geen noot, in tegenstelling tot de eikel en de hazelnoot. Van de andere kant is de walnoot, in het algemeen spraakgebruik, juist de archetypische noot. De naam zou een verbastering kunnen zijn van Waalse noot, als vertaling van het Latijnse nux gallica ("Gallische noot"). Het woorddeel "wal" zou ook verwant kunnen zijn aan het oud-engelse wealh dat ‘vreemd’ betekent.

Men gebruikt meestal een notenkraker om de dop te kraken en de walnoot te consumeren, maar met de juiste techniek is het ook mogelijk een noot te kraken door twee noten in de handen tegen elkaar te drukken. Onrijpe walnoten worden gebruikt voor de bereiding van de vruchtenlikeur ‘Nocino’.