Culinair van A tot Z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

Gepubliceerd op 02-05-2017

veganisme / vegetarier / vegetarisch / vegetarisme

betekenis & definitie

Iemand met een persoonlijke instelling, die zich uitsluitend voedt met plantaardige voedsel en zich onthoudt van voedsel dat door het doden van dieren is verkregen.

Zo’n 4,5% van de Nederlanders eet volledig vegetarisch. Daarnaast zijn er ook veel mensen die regelmatig vegetarisch eten: de ‘parttime’ vegetariërs.

Veganisten zijn mensen die helemaal geen dierlijke producten eten. Dus naast het vlees en de vis, laten ze ook bijvoorbeeld melk en eieren staan.

Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en insecten eet, maar in plaats daarvan kiest voor onder andere fruit, groenten, granen en peulvruchten. Bijproducten van geslachte dieren, zoals stremsel en gelatine, worden ook vaak uit de voeding weggelaten.

Mensen kiezen om verschillende redenen voor een vegetarisch dieet. Veel vegetariërs willen geen vlees eten uit respect voor alle levende wezens die kunnen voelen en pijn ervaren. Dat soort ethische overwegingen maakt deel uit van een aantal religieuze overtuigingen, alsook van de dierenrechtenbeweging. Andere motivaties omvatten gezondheidsredenen, bezorgdheid over het milieu en verschillende religieuze en culturele redenen.